De Empire 500 – part II

Nogmaals – en Matthijs van Nieuwkerk is het met me eens, dus dan is het zo – de Empire lijst is een leuke ingang naar een discussie over film. Niet meer en niet minder. Dus misschien spuw ik in dit deel niet altijd even goed onderbouwd mijn gal, maar het is puur mijn ‘emotionele’ reactie op de lijst.

GEORGE LUCAS IS GOD?
Laat er geen twijfel over bestaan; ik ben geen Star Wars fan, of een Indiana Jones fan for that matter. Heb de films wel gezien en me niet verveeld, maar ik hang de hele religie rondom deze twee films (met George Lucas als God) absoluut niet aan. Ik begrijp het ook niet waarom deze twee popcornfilmreeksen zo in het collectieve hart zijn gesloten. Leuk om naar te kijken, escapisme ten top, maar woorden als briljant of geniaal zou ik er niet op plakken. Ik kom hier deze week nog op terug als ik de top tien ga bespreken (want ja, ze staan er in… véél te hoog zelfs!) maar wat ik nu al wil bespreken is het feit dat de twee films uit deze series die door fans over de hele wereld verafschuwd leken te worden alsnog in de top 500 staan! Of heb ik het gewoon verkeerd begrepen en waren de fans wél blij met The Phantom Menace (449) en The Crystal Skull (453)? Nee toch? Het was toch een schande dat deze twee films de oorspronkelijke trilogiën bevuilden? Dan horen ze toch – hoe groot je fanschap ook is – niet thuis bij de 500 beste films? Of waren de nerds bang dat niet alle Star Warsen en Indiana Jonessen in de top zouden komen en dat als een nederlaag gezien zou worden?

Zo komen er wel meer films langs waar misschien meer door fanschap dan andere zaken op gestemd is, een 300 (helaas niet op 300, maar 337) of Transformers (309!) bijvoorbeeld.

En aan de andere kant is het ook een verdienste om als film(serie) zoveel fans voor je te weten winnen waardoor je in de lijst komt. Wat dat betreft is de toevoeging van regisseurs en recensenten aan het stemproces niet zo’n hele slechte keus van de Empire. Een soort water bij de wijn. Hoewel de wijn alsnog de overhand heeft, zelfs in de top tien!

VEEL TE LAAG!
Ook staan er genoeg films wat mij betreft te laag in de lijst. Halloween, om er eentje te noemen, is in zijn genre een klassieker. Nu ben ik net zo’n horrorfan als ik gisteren beschreef (en dat ben ik dus niet), maar hoe kan Halloween op 461 staan terwijl Nightmare on Elmstreet bijna driehonderd plekken hoger op 162 staat?!

En Moulin Rouge, de film die zo’n spectaculair, hysterisch schouwspel was en in zijn eentje zorgde voor een revival van de aloude musicalfilm, moet wat mij betreft ook hoger dan de 211e plek eindigen. Om over City of God (slechts 177), The Wizard of Oz (172) en Silence of the Lambs (de laatste films die de vijf grote Oscars binnen wist te slepen, een box-office hit was én alleen maar goede recensies kreeg staat op 124) nog maar te zwijgen.

Dan nog twee films waar ik op zich niets tegen heb dat ze in de lijst staan – op welke plek dan ook – maar waarvan ik meerdere films kan noemen die dan op z’n minst hoger hadden moeten staan.

De komedie Superbad was zeer vermakelijk. Maar dezelfde makers hebben toch op z’n minst twee betere films op hun naam staan; Knocked Up en Forgetting Sarah Marshall. Toen ik Superbad dan ook op 487 zag staan was ik er van overtuigd de twee anderen op een hogere plek tegen te komen. Nee hoor, beiden staan helemaal niet in de lijst! Waarom Superbad dan wel vraag ik mij af.

Dat er veel films van Tim Burton in de lijst staan is natuurlijk terecht; Batman (458), Batman Returns (401), Ed Wood (193) en Edward Scissorhands (66) staan er allemaal in. Deze zullen ook allemaal tot de top 5 behoren wanneer er een Tim Burton lijst gemaakt wordt, maar zou de top vijf dan afgemaakt worden met Sweeney Todd? In plaats van Big Fish, Mars Attacks, Beetle Juice of Charlie and the Chocolate Factory desnoods? Ik denk het niet, Sweeney Todd zal alleen maar in de Tim Burton Top Tien eindigen zolang de man nog geen elf grote films op zijn naam heeft staan. En toch haalt Sweeney bij de Empire een 490e positie en de andere genoemde films niets.

Zo zijn er wel meer opvallende zaken aan de lijst. Observaties meer dan meningen. De hoeveelheid Pixar. Of Batman. Maar die zal ik morgen allemaal bespreken…

De volledige lijst is hier te vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s