De Empire 500 – Part III

Zoals altijd staan er in lijsten van “de beste” (of het nou film, muziek, sporters of boeken zijn) een aantal nieuwkomers die de tand des tijds nog moeten weerstaan. Ook de Empirelijst heeft door de jaren heen recente films gekend die hoog binnenkwamen en vaak bij de volgende lijst er weer net zo hard uitlagen. Ik noemde al Transformers in part II, maar ik betwijfel ook of – hoe goed ze misschien ook zijn – films als The Prestige (305), The Departed (208) en United 93 (186) over vijf jaar nog steeds in de lijst voorkomen of dat ze zijn vervangen door recentere successen.

SCREAM
Bij één van de vorige lijsten der lijsten die de Empire publiceerde stond bijvoorbeeld Scream in de – als mijn geheugen me niet in de steek laat – top 30! Nou ben ik een groot Scream fan en zeker in zijn genre is het de meest vernieuwende en allesbepalende film, maar top 30 materiaal is het zeker niet. Een 482e plaats die er nu gehaald werd is misschien weer iets te laag, maar het bewijst maar weer dat in de loop der jaren zo’n hitfilm zijn plekje wel weet te vinden.

Dit jaar is er natuurlijk één film uitgekomen die volledig aan bovenstaande voldoet. The Dark Knight kwam bij IMDB op nummer 1 te staan en zakte daarna langzaam weer naar beneden. De Empirestemmers maken het gelukkig niet zo bont, de film komt op 15, maar nog steeds is dit de hoogste nieuwe binnenkomer. Een briljante film is het zeker en wat mij betreft kan het over vijf jaar twee kanten op; óf hij heeft bewezen een instant klassieker te zijn en hij blijft vanaf dan altijd in de top 20, óf de hype is voorbij, de fans zijn ‘m vergeten en hij zakt naar een plaatsje in het midden.

The Dark Knight heeft er overigens wel voor gezorgd dat er een behoorlijke hoeveelheid Batman-films de lijst sieren. Zowel de eerste twee Burtons als Batman Begins staan er (hoog) in. Helaas moet het – om met Schwarzenegger te spreken – een cold day in hell zijn willen ook Batman Forever en Batman & Robin een plaatsje krijgen bij de beste films.

GEEN CARS EN BUGS LIFE
Nóg een opvallende hoeveelheid is het aantal Pixarfilms. Sterker nog; allemaal behalve twee. A Bugs Life heeft de eindlijst niet gehaald (wat niet verrassend is, want die wordt algemeen gezien als een van de mindere) en ook Cars mocht niet mee doen. maar verder staan ze er dus allemaal in, met Toy Story op 99 als de hoogste.

Omgekeerd staan van twee andere succesvolle filmreeksen er weer heel weinig in. Alleen Goldfinger en Casino Royale vertegenwoordigen de James Bond-reeks en van die olijke tovenaarsleerling met dat litteken is alleen deel drie het waard om bij de groten der aarde te staan. Terecht ook, want in The Prisoner of Azkaban (471) werd voor het eerst afgeweken van het brave familiefilmgevoel en regisseur Cuaron wist het visueel ook ineens mooi en gedurfd te maken.

Tot slot in dit deel nog even de volgende blijde mededeling: Anchorman staat op 113! Terecht of niet, maar Anchorman staat op 113!

Morgen de top tien…

De volledige lijst is hier te vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s