De Empire 500 – Part IV

Om maar met de deur in huis te vallen: Stormbreaker staat niet in de top tien. Niet dat dit onterecht is – een plaatsje in de top 6000 zou al overdreven zijn – maar ik wilde toch deze film even noemen om wat bezoekers te trekken. Hoofdrolspeler Alex Pettyfer (spreek maar uit hoe je wil) heeft namelijk tot nu toe de meeste bezoeken aan dit blog gegenereerd. Wat een foto van een halfnaakte jongen al niet kan doen… misschien moet ik die woordjes enzo maar vergeten en alleen nog maar plaatjes van mooie mensen plaatsen.

Maar tot die tijd; de top tien.

Stel je de komende paar alinea’s even voor dat Erik de Zwart in je hoofd zit (geen fijne gedachte, maar het werkt) die de top tien vakkundig met zijn donkerbruine stemgeluid met je doorloopt.

10: Fight Club
Terecht wat mij betreft, al was het maar omdat de schrijver van het boek Chuck Palahniuk één van mijn favoriete schrijvers is en David Fincher één van mijn favoriete regisseurs. Maar de film is (daar komen de cliché woorden waar de beste film ooit aan moet voldoen weer) zowel visueel als verteltechnisch verrassend en vernieuwend. Als kinderen allerlei R-en kunnen gebruiken, dan hebben films deze vier V’s nodig om op te groeien tot een klassieker. En een sterk einde is ook nooit verkeerd.

9: Pulp Fiction
Ik ben geen hysterische Tarantino-aanhanger, vind Reservoir Dogs overschat, Jackie Brown drie keer niks en van Kill Bill kon alleen het eerste deel mij bekoren, maar ook deze is terecht (V’s mensen! V’s!). En van scherpe dialogen in het algemeen ben ik nooit vies en deze in het bijzonder zijn als dialoogschrijver jaloersmakend.

8: Singin’ in the Rain
Deze film heb ik ooit lang lang geleden een keer gezien en ik weet dat ik bij een bepaalde scène met een ketting rollend over de grond heb gelegen, maar dat lag ik ook van de stroboscopen bij Pokémon. De film staat bij me in de kast – hoe weinig ik me er van herinner, blijkbaar wilde ik ‘m wel hebben – dus deze achtste plek is een mooie reden om de schijf nog een keer in mijn speler te duwen.

7: Apocalypse Now
Nooit gezien. Het is misschien een schande – maar zo zijn er wel meer films – en wie weet ga ik deze ooit nog kijken, maar tot die tijd kan ik er dus geen mening over hebben.

6: Goodfellas
Zie nummer 7, maar dan anders. Ik heb het namelijk niet zo op Gangster of Maffia films, dus deze zal niet snel opgezet worden bij mij thuis.

5: Jaws
Lang geleden toen ik nog studeerde was dit één van die films die altijd genoemd werden (oh, ik studeerde Film- en Televisiewetenschappen, da’s misschien wel handig om te zeggen. Denk niet dat ze bij rechten of geneeskunde het snel over Jaws zullen hebben). De allereerste Blockbuster werd deze genoemd. En dan niet omdat-ie goed scoorde, maar omdat het hele plan rondom de film was gemaakt om ‘m goed te laten scoren. Iets met een hook, book en look. En daarbij is-ie – hoewel een beetje gedateerd – gewoon spannend!

4: The Shawshank Redemption
Everybody’s Favorite stond een vorige Empirelijst nog op twee. Nu dus de vierde plek (Damn You Internet Movie Nerd Fans!). Ook deze ga ik binnenkort nog een keertje goed bekijken, maar ik weet wel dat deze feel good film de eerste keer behoorlijke indruk op me maakte. En dat voor een verhaal van Stephen King!

3: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back
Het vijfde (of was het nou het tweede?!) deel van Star Wars is volgens de nerds fans dus de beste. Ik heb al eerder mijn verbazing over de impact van deze reeks geuit maar ik kan er nog steeds niet met mijn hoofd bij. Wat is de aantrekkingskracht van deze films?! En ik meen het serieus: wat is de aantrekkingskracht? Tot nu toe heeft niemand mij het precies uit kunnen leggen, dus mocht iemand dit lezen die helemaal into Wookies, Ewoks en Skywalkers is, leg het me asjeblieft uit! Datzelfde geldt overigens voor de nummer…

2: Raiders of the Lost Ark
Twee films met Harrison Ford in de top drie?! Alleen dit feit maakt al duidelijk dat een beste film niet per se ook de beste acteerprestaties moet hebben. Eerder noemde ik Indiana Jones al een perfecte popcornfilm, maar alles waar ik mij bij Star Wars over verbaas (behalve dan de Ewoks) is ook op deze reeks van toepassing. Wat maakt ze zoveel beter dan – oh oh, heiligschennis – een Mummy of een National Treasure? Behalve dan dat deze eerder was.

1: Stormbreaker
Nee, niet de Godfather siert dit jaar de hoogste positie van de lijst der lijsten, maar deze prachtige, diepgelaagde film met Alicia Silverstone, Stephen Fry en Alex Pettyfer. Wie? Alex Pettyfer… zoek maar op! Het intense verhaal over een jongetje dat plotseling geheim agent blijkt te zijn is puur, passievol en ontroerend… Oh nee wacht… The Godfather staat – uiteraard – tóch op 1!

Zo… of ze het nou lezen of niet… ik heb weer wat hits! Maar; als jullie hier toch zijn – stelletje bakvissen en relnichten – wat is jullie favoriete film?!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s