The Facts were these…

Wat is er toch aan de hand met de Amerikaanse televisie? En deze vraag bedoel ik op twee manieren; hoe kan het toch dat de laatste jaren de kwaliteit van fictie series in de VS zo omhoog is gegaan? En; waarom wordt een deel van deze series gecancelled? Of eigenlijk; te vroeg gecancelled?

daisies

Onlangs ontdekte ik Pushing Daisies; een briljante serie die zo’n anderhalf jaar geleden zijn première op de Amerikaanse buis beleefde. De serie gaat over Ned (aka The Piemaker) een man die de gave heeft om – door zijn aanraking – doden tot leven te brengen. Dit bijzondere talent komt echter met een paar regels die hij door schade en schande leert kennen; de doden kunnen één minuut consequentieloos tot leven komen, raakt hij ze binnen deze minuut niet nog een keer aan blijven ze leven, maar sterft iemand anders die toevallig in de buurt is.

Ned gebruikt deze gave om samen met de breiende en pop-up-boeken schrijvende privé-detective Emerson Cod moorden op te lossen en zo de beloningen op te strijken. Tijdens één van hun zaken moet hij de moord op zijn jeugdliefde Chuck (een meisje met een mannennaam… er is niets homo-erotisch aan) oplossen. Hij besluit echter om de cruciale minuut voorbij te laten gaan zodat hij weer bij zijn kalverliefde kan zijn. Eén probleem; hij mag haar nu niet meer aanraken (dan zal ze immers permanent doodgaan) én zij moet haar oude leven achter zich laten. Een oud leven dat uitsluitend bestond uit haar twee tante’s; voormalige synchroonzwemkampioenen waarvan er eentje – door een ongelukje met kattengrind – halfblind is en een ooglap moet dragen. Chuck trekt bij Ned in, gaat hem en Emerson helpen bij hun zaken en gaat werken in het taartenrestaurant van Ned. In dit restaurant werkt ook Olive Snooks, een serveerster die al jarenlang tot over haar oren verliefd is op Ned, maar dit nooit heeft durven zeggen.

De serie met dit absurde uitgangspunt is bedacht door Bryan Fuller (de man achter o.a. Dead Like Me) en wordt geproduceerd (en enkele afleveringen geregisseerd) door Barry Sonnenfeld. Die laatste is bekend van films als Men in Black, The Addams Family en Wild Wild West. De serie ziet er prachtig uit, het beste te omschrijven als Tim Burton-achtig, maar dan met strakke lijnen. In iedere aflevering moet een Scooby Doo-achtige zaak worden opgelost (maar héél weinig verdachten, en eigenlijk doet het er ook niet toe wie het heeft gedaan) in de meest fantasievolle settings; een moord in een honingimperium dat er uit ziet als een bijenkorf met in geel/zwart gekleed personeel, een zaak in een fabriek voor auto’s die rijden op vergeet-me-nietjes met veel groen en wit, de vondst van een gezonken autootje met een stuk of twaalf clowns in een freakcircus of een lijk in een pot met fudge bij een concurrende snoepwinkel. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de inventieve en sprookjesachtige verhaallijnen gevuld met even kleurrijke getuigen en verdachten.

pushing_daisies06

Ondanks de trend om grote filmhelden van weleer te casten voor tv-series spelen in Pushing Daisies voornamelijk televisiesterren. Oudgedienden Swoosie Kurts (in Nederland vooral bekend door Sisters) en Ellen Greene (Audrey uit Little Shop of Horrors) mogen heerlijk schmieren als tante’s Lily en Vivian. Chi McBride – die regelmatig opduikt als gastacteur in vele series – is de op geldbeluste, maar stiekem best lieve – Emerson Cod. En hoofdrolspelers Lee Pace (Ned) en Anna Friel (Chuck) spelen adequaat het verliefde stelletje dat elkaar nooit mag aanraken. Maar de show wordt gestolen door musicalster Kristin Chenoweth als Olive Snooks; de naïeve, nieuwsgierige en regelmatig irritante serveerster met een gebroken hart die zo nu en dan – als ze alleen is – in zingen uitbarst. Chenoweth heeft perfecte komische timing, kan prachtig zingen en is bijzonder breekbaar.

Helaas – en hier komen we bij het tweede deel van mijn vraag – heeft ABC besloten om te stoppen met het uitzenden van deze serie. Na een eerste seizoen van negen afleveringen en een tweede van tien vonden ze geen plek meer in hun uitzendschema. En dat terwijl er nog een aantal afleveringen – af! – op de plank liggen. Fans in Amerika hopen dat een ander network de serie overneemt (zoals eerder dit tv-seizoen met [scrubs] gebeurd is), maar daar lijkt het voorlopig niet op. Misschien wordt de rest van het seizoen nog op DVD uitgebracht én er gaan kleine geruchten dat er een film  aan zit te komen om de fans een bevredigend einde te geven. Maar voorlopig stopt het dus na negentien afleveringen met een kleine cliffhanger en een grote kater…

En ik hoef natuurlijk niet de ironie te benadrukken dat deze serie nu zelf iemand kan gebruiken die haar – met een magische vingeraanraking – uit de dood kan halen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s