Bafta-daa…

Het algehele ‘award-seizoen’ bereikte gisteren een hoogtepunt met hier in Europa de Bafta’s en een paar uur later aan de andere kant van de oceaan de Grammy’s. Omdat ik muziekprijzen niet zo volg en sowieso iets waar Coldplay domineert links laat liggen, zal ik me maar niet wagen aan schrijven over de Grammy’s.

De Bafta’s dus. De Britse Oscars – hoewel een beetje Brit natuurlijk de Oscars de Amerikaanse Bafta’s zal noemen. En de laatste grote graadmeter voor de filmprijs der filmprijzen.

De zegetocht van Slumdog Millionaire wordt nog even voortgezet, een zevental Bafta’s waaronder die voor beste regisseur, adapted screenplay en beste film. Benjamin Button – puur op papier nog maar de grootste kanshebber voor Oscargoud – moest het doen met een paar technische prijsjes als visuele effecten, make-up/haar en production design.

Bij de acteurs waren geen verrassingen. Natuurlijk won Kate Winslet (twee keer genomineerd in dezelfde categorie, ze kreeg ‘m voor The Reader… ja, die film waar ze bij de Golden Globes nog won voor beste bijrol!) beste vrouwelijke hoofdrol, natuurlijk mocht Mickey Rourke – dronken? – die voor mannelijke hoofdrol ophalen, natuurlijk kreeg Penelope Cruz de bijrolprijs voor die verschrikkelijke Woody Allen film en NATUURLIJK – en volkomen terecht – won ook Heath Ledger weer.

Maar nu het rare van de Bafta’s; de categorie beste Britse film. In deze categorie verloor Slumdog Millionaire – de winnaar van Beste Film – van de documentaire Man on Wire. Als de Britse Academy dus blijkbaar die laatste een betere film vond, waarom is deze film dan niet genomineerd in de categrorie Beste Film? Sterker nog; dan moet deze toch winnen? Tuurlijk begrijp ik het ‘verdelen’ van de prijzen, maar had Slumdog dan in de Britse categorie niet genomineerd (blijft raar natuurlijk, maar het had op z’n minst minder opgevallen).

Na een beetje research lijkt bovenstaande echter een soort traditie te zijn;

2008
Beste Film: Atonement
Beste Britse Film: This is England (Atonement was ook hier genomineerd)

2007
Beste Film: The Queen
Beste Britse Film: Last King of Scotland
Beide films waren overigens in beide categorien genomineerd.

1999 – 2006
Deze jaren won een Amerikaanse film de prijs voor Beste Film dus gaat de theorie niet op.

1998
Beste Film: The Full Monty
Beste Britse Film: Nil by Mouth (en ja; ook hier was The Full Monty genomineerd)

Maar hoe dan ook, het was dus – zoals Rene Mioch dat zou zeggen – ‘de avond van Slumdog Millionaire’ en niets lijkt – kom er maar in Rene – ‘deze film in de weg te staan voor Oscargoud’. Toch maar even voor de 22e deze film gaan kijken. Nog een kleine twee weken dus en we zijn weer klaar met de prijzenregen. En al zullen de winnaars niet voor verrassingen zorgen, rest ons over de Oscars nog toch nog een paar vragen; Hoe zal Hugh Jackman zijn als presentator? Gaat Michelle Williams dit keer wel Heath’s award in ontvangst nemen? Zal Kate Winslet zich hysterisch gaan aanstellen? Zit Jack Nicholson of Michael Douglas dit jaar op de eerste rij vies te zijn? Wordt Marissa Tomei’s naam weer per ongeluk opgelezen (dan zijn we in ieder geval wel zeker van een hysterische Kate Winslet)? Zal Angelina Jolie bij de Oscars wel gaan lachen? Mickey Rooney? En natuurlijk wie draagt wat?

Ik heb er zin in!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s