Dromergasten

De warmte van de dag hangt nog in de huiskamer, je kleren plakken nog een beetje en de laatste zonnestralen schijnen door de ramen naar binnen. De TV staat aan; geluiden van een rustig rollende zilte zee en gakkende meeuwen. Of wat voor een geluid meeuwen dan ook produceren. De camera zoomt in op een tafel waaraan twee mensen zitten. Op het grote scherm achter hen zijn klaprozen geprojecteerd en er ligt zand op de studiovloer. Welkom bij Zomergasten.

Ik droom er al jaren van om ooit een keer Zomergast te mogen zijn. Het maakt me zelfs niets uit wie er tegen die tijd presentator is; een stomdronken Connie Palmen, een kalme Hanneke Groenteman, de eloquente Adriaan van Dis, de trolachtige Bas Heijnen of welke journalist/cabaretier/kunstenaar ze over een paar jaar uit de hoge hoed zullen trekken. Maar – aangezien dromen bedrog zijn – ik zal het helaas nooit gaan bereiken. Gelukkig is er dan de optie van het blog! Daarom de komende zes weken mijn eigen Dromergasten!

Aangezien ik geen volledige redactie achter me heb en niet een heel Beeld- en Geluidarchief tot mijn beschikking moet ik beginnen met een geluidsfragment. Het is een fragment uit de musical Tsjechov.

“W..wwiltge daar nu iets over z…z…zechen?”
”Nee, mevrouw Palmen laten we eerst maar even luisteren”

En dan natuurlijk de onvermijdelijke vraag: “Waarom?”
Ten eerste omdat ik musicalfan ben, maar om enkel dat duidelijk te maken waren er vele fragmenten beter dan dit. Ten tweede vind ik het een prachtige tekst van Robert Long, met wiens muziek ik ben opgegroeid. Zo liep ik ooit eens heel hard door een Frans bungalowpark het liedje “Iedereen Doet ‘t” te zingen (“Ervaren skiërs doen het op een helling, Van Gent en Loos die doen het op bestelling”), compleet onwetend dat dit nummer over seks gaat.

Maar hoe olijk die laatste anekdote ook is, heb ik dit vooral gekozen om de inhoud. Ik ben een schrijver die alleen maar een verhaal vertelt en die zo af en toe misschien de juiste vragen stelt, maar die geen antwoord geeft omdat-ie dat niet kent, om de openingszin maar even aan te halen. En zo ben ik ook. Ik heb geen mening, ik observeer, erger me of verbaas me. Verwacht – net als van Tsjechov – van mij geen antwoorden op problemen. Als ik een paardendief beschrijf probeer ik objectief, te denken wat die man beweegt, dan ben ik zelf die dief.

“God, ik zie jou nu ineens dartelend door de Franse campagne zingen over het liefdesspel…”
”Ja, leuk, Adriaan. Daar ging het dus juist niet over. Fragmentje twee maar doen?”

Aaah… Fort Boyard. Is er ooit een spannender televisiespelletje geweest? Bas Westerweel en Ria Visser presenteerden het (en later dus Hans Schiffers, maar toen was het al minder leuk omdat er ineens Belgen mee moesten doen) en hun assistenten waren twee dwergen genaamd Passe-Partout en Horloge. Briljante televisie, dat in Frankrijk overigens nog steeds wordt uitgezonden. Voor Nederland werd het helaas te duur (dat en er was een dode gevallen…).

Overigens werd er rond die tijd ook een misschien wel nóg leuker programma uitgezonden: Duel over de Grens. Hierin moesten twee AVRO-coryfeeën via allerlei opdrachten in een vreemd land op een bepaalde eindbestemming komen. Wat zou ik dat graag allemaal nog eens terugzien! Vooral presentatrice Nicole Adriaens (wie?!) heeft op mij een onuitwisbare indruk achter gelaten…

Als laatste fragmentje nog een portie jeugdsentiment, eveneens in de categorie “programma’s waar niemand in mijn omgeving ooit van heeft gehoord”: Moordspel. Gepresenteerd door Ron Brandsteder, waarin kandidaten en een panel van bekende Nederlanders moesten uitzoeken wie de moordenaar was in een toneelstukje. Baantjer meets Wie van de Drie meets iedere andere spelshow met kandidaten.

Volgende keer in Zomergasten op TV: Maarten ‘t Hart. Volgende keer in Zomergasten op dit Blog: gebeurtenissen die indruk hebben gemaakt…

“Jij nog een wijntje Connie?”

Advertenties

3 gedachtes over “Dromergasten

  1. Haha… beste reactie op mijn blog OOIT! (ervan uitgaande dat je de echte bent, je weet het natuurlijk maar nooit op dat internet). Behalve dat het programma Duel over de Grens een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten (jammer dat er nergens beelden van te vinden zijn) weet ik nog dat ik de afleveringen waarin jij (ik mag toch wel jij zeggen?) zat altijd de leukste vond. Denk dat het feit dat je – naar mijn idee – ineens van de televisie verdwenen was alleen maar heeft bijgedragen aan de “mythe”.

   Of iets simpeler gezegd; ik vond je gewoon een hele goede presentatrice!

   Doe je nog iets bij de TV? Of ben je fulltime moeder? (wat ik me goed kan voorstellen met vier kinderen!) Google je jezelf soms nog zo nu en dan dat je op mijn blog terecht kwam? (Pff… ik voel me nu een enorme fanboy die de meest suffe vragen stelt!)

   Dank je wel voor je reactie in ieder geval!

   1. Hallo Mennologica, Nicole,

    Toeval!
    Omdat er zo weinig op TV is hadden we afgelopen week wat oude VHS banden doorgenomen. Omdat we in 1997 naar Indonesia zijn geweest hebben we destijds alle afleveringen van Duel over de grens in Indonesie opgenomen. Met Bas Westerpeel en Nicole Adriaens. Zijn we nu weer aan het kijken en we vroegen ons ook af waar Nicole Adriaens gebleven was. dus googlelen en kwamen we op jullie berichten uit. Grappig. Maar om een kort verhaal lang te maken… we hebben dus opnames dus ik kan ze wel op een DVDtje kopieren, denk niet dat de avro nog herhalingen gaat uitzenden.

    groetjes, Froukje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s