Dromergasten 4

Nederland bulkt werkelijk van de goede acteurs. Geen idee of ons land daarin bijzonder is of dat we exact voldoen aan het aantal goede acteurs ten op zichte van normale bevolking. Wie weet heeft Slovenië of Peru net zoveel goede acteurs waar wij nog nooit van hebben gehoord, net zoals de gemiddelde Sloveen of Peruaan onze top-acteurs niet kent.
Ik probeer naar een opsomming toe te werken, maar die kans heb ik na de eerste zin gemist. Als het niet soepel kan, dan maar hortend, stotend en lelijk, dus hier komt de dubbele punt… :
Pierre Bokma, Carine Crutzen, Gijs Scholten van Aschat, Ricky Koole, Monic Hendrickx, Sylvia Hoeks, Carice van Houten, Jeroen Spitzenberger, Anneke Blok, Saskia Temmink, Katja Herbers, Jacob Derwig, Ariane Schluter, Halina Reijn… om er maar een paar te noemen. En dan noem ik zelfs alleen nog mijn persoonlijke favorieten van de laatste twee, drie generaties, want er zijn er nog veel meer. Kijk maar een willekeurige Baantjer-aflevering (en let dan verder niet op de heerlijk vermakelijke knulligheid van de verhaallijnen) en er zitten hoe dan ook twee briljante gast-acteurs in.

Maar we gaan het natuurlijk niet alleen over Nederlandse acteerprestaties hebben deze week. De inleiding was alleen om aan te geven dat je als liefhebber van mooi acteerwerk in Nederland flink aan je trekken kunt komen en heus niet alleen naar de USA of Engeland hoeft te kijken, zoals onderstaand fragment uit Oud Geld laat zien (Let vooral ook op de prachtige tekst van Maria Goos).

Op naar het buitenland dan. De allereerste keer dat mij bij het kijken van een film opviel hoe goed acteurs hun werk doen was bij het zien van “Murder on the Orient Express”. Een ontzettend vermakelijke film overigens met een beroemde twist op het eind (in het rijtje Psycho, The Crying Game en Sixth Sense) naar het boek van Agatha Christie. Een flink blik beroemde acteurs en actrice werd voor de verfilming opengetrokken waarvan Anthony Perkins (vooral bekend door het eerder genoemde Psycho) er wat mij betreft het meest uitspringt.

En dan is er wat velen – inclusief mijzelf – betreft sinds twee jaar een acteerprestatie bijgekomen waar je niet omheen kunt. De rol van The Joker was natuurlijk eerder al op een buitengewoon adequate manier neergezet (en dan heb ik het uiteraard over Cesar Romero met zijn geschminkte snor) maar Heath Ledger wist er zo’n briljante draai aan te geven dat iedere eerdere vertolking verbleekte. De meest terechte Oscarwinnaar van de afgelopen jaren.

Paul Verhoeven gaat ons in de komende uitzending ongetwijfeld iets Jezuserigs tonen… wat ik volgende week ga doen is nog een verrassing.

Advertenties

Een gedachte over “Dromergasten 4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s