Het Boek Was Beter; The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

HET BOEK WAS BETER…

Laten we eerlijk zijn; je kunt bovenstaande zin lang niet altijd zeggen. Sterker nog; eigenlijk zijn boeken en film niet te vergelijken, zelfs niet als ze hetzelfde verhaal behelzen. Film heeft over het algemeen een heel ander doel voor ogen dan een boek. En films en boeken hebben niet eens ogen.

In deze rubriek mijn favoriete boeken en hun verfilming(en). Of deze nou al gemaakt zijn, binnenkort komen of enkel bestaan in mijn fantasie.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time – Mark Haddon

Nederlandse titel? the-curious-incident-dog-in-night-time-Mark-Haddon
Het Wonderbaarlijke Voorval met de Hond in de Nacht (prima vertaling lijkt me… sterker nog; ik vind wonderbaarlijk nét iets mooier dan curieus).

En die gekke Duitsers?
Ja hoor… ze hebben er weer iets moois van gemaakt! Waarom zou je überhaupt het hele voorval met de hond in de nacht in de titel noemen? Nee, de schrijver had het wat de Duitsers betreft helemaal verkeerd met zijn titel. Supergute Tage oder die sonderbare Welt des Christopher Boone dekt veel beter de lading.

Boek?
Christopher Boone is een 15-jarige autistische jongen (er is vast een mooiere term voor, maar dit is duidelijk) die de moord op de buurhond gaat onderzoeken. Sommige winkels leggen het boek op de kinderafdeling wat volwassenen misschien afschrikt om het boek te gaan lezen, maar geloof me; het is absoluut één van de mooiste boeken ooit geschreven. Dit is typisch zo’n boek dat je als schrijver denkt; “laat maar, zo goed zal ik nooit worden.”

Gaat het gebeuren?
Steve-Kloves Het ziet er naar uit dat het wel eens zou kunnen gaan gebeuren. Steve Kloves zou – volgens o.a. wikipedia, dus dan weet je het wel – de boel gaan regisseren en onder andere Brad Pitt staat klaar als producent (en, maar dit is pure speculatie van mijn kant, voor een cameo als de dode hond).
Als regisseur heeft Kloves nog niet veel ervaring, alleen The Fabulous Baker Boys en Flesh and Bone staan op zijn naam. Meer ervaring heeft hij als scriptschrijver – iets dat hij ook voor deze film zal gaan doen – met als grootste wapenfeit de bewerking van alle Harry Potter-boeken.

Zeker weten?
Het boek is razend populair over de hele wereld en heeft al flink wat prijzen gewonnen, voor de filmstudio is het dus zeer interessant om het verhaal naar het witte doek te brengen.

Cast?
Nog geen cast bekend, maar dat weerhoudt ons er natuurlijk niet van om eens lekker een potje te gaan speculeren.

Belangrijkste rollen?
Uiteraard is de belangrijkste die van Christopher Boone. Hiervoor zoeken we dus een vijftienjarige acteur (of eentje die voor vijftien door kan) die een behoorlijk talent moet hebben. Dan kom je natuurlijk al snel uit op Danny DeVito. Of – als Danny niet kan – de producenten moeten op zoek naar een onbekend talent. Ja, misschien toch dat laatste… gewoon de nieuwe Haley Joel Osment of Chloe Moretz ontdekken.

Gary-Lewis80280 Dan is er nog de vader van Christopher; een man die alleen voor de opvoeding van zijn moeilijke zoon staat. Hoewel hij het allemaal zo goed en zo kwaad mogelijk wil regelen wordt het hem langzaam toch teveel. Een gesloten man die in de loop der jaren heeft geleerd om te gaan met de speciale behoeften van zijn kind. Een beetje vergelijkbaar met de vader uit Billy Elliot. 300paul_mcgannDus waarom niet gewoon Gary Lewis? Of is dat teveel typecasting? In dat geval moest ik ook gelijk aan deze rol denken toen ik Paul McGann in de serie Luther zag.

De overige rollen zijn een stuk kleiner (of kan ik – om spoilerredenen – niets over zeggen) maar allemaal ontzettend Brits, en dan bedoel ik niet stiff-upper-lip-Brits, maar stads-middle-en-lower-class-Brits, dus weet je wat? Laat de hele cast van Billy Elliot maar op komen draven, inclusief jonge Jamie Bell. Of nog goedkoper; edit simpelweg een dooie hond in Billy Elliot.

Is het mogelijk?
Er zijn geen special effects nodig, geen dure acteurs (sterker nog; A-list acteurs zouden alleen maar afleiden van het mooie, kleine verhaal.

Schrappen?
Niets. Het is een vrij dun boek en een hele heldere eenzijdige verhaallijn. Alles kan er gewoon makkelijk in en nog zal de film niet boven de twee uur uitkomen. En het stuk in de metro moet er zeker in!

supergut Dus?
Populair boek. Makkelijk te verfilmen. Klein budget nodig. En misschien nog wel Oscar-kansen ook. No-brainer dus voor de gemiddelde Hollywood producent. Het enige waar het (goed) mis kan lopen is de casting; maar wat kan Danny DeVito nou te doen hebben?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s