Het Boek Was Beter: Murder on the Orient Express

HET BOEK WAS BETER…

Laten we eerlijk zijn; je kunt bovenstaande zin lang niet altijd zeggen. Sterker nog; eigenlijk zijn boeken en film niet te vergelijken, zelfs niet als ze hetzelfde verhaal behelzen. Film heeft over het algemeen een heel ander doel voor ogen dan een boek. En films en boeken hebben niet eens ogen.

In deze rubriek mijn favoriete boeken en hun verfilming(en). Of deze nou al gemaakt zijn, binnenkort komen of enkel bestaan in mijn fantasie.

Laten we nog een keertje eerlijk zijn: een detective is over het algemeen geen goed boek… de schrijver is veel meer bezig met het uitwerken van een intelligent plot dan met het uitdiepen van de personages, het construeren van diepe gedachtes of het vormen van mooie zinnen. Dat neemt niet weg dat ze heerlijk zijn om te lezen.

De verhalen van Agatha Christie zijn wereldberoemd, maar als je ze leest is al het bovenstaande op de boeken van toepassing. Al haar boeken? Nou… BIJNA al haar boeken. Er is namelijk één grote uitzondering: Murder on the Orient Express.

Heb je het boek niet gelezen of de verfilming niet gezien (en dan tellen de TV-film in de serie Poirot en de wanstaltige remake waarin het verhaal naar de moderne tijd is gehaald ook mee) stop dan nu met lezen en ga alsnog de film bekijken, het boek lezen of het prachtige BBC hoorspel luisteren. Maar stop met lezen. NU.

gaweg

Zo, we hebben het kaf even van het koren gescheiden. Daarbij heeft het kaf geen idee dat “ze het ALLEMAAL hebben gedaan” en het koren wel.

Altijd leuk; wat is de Duitse titel?
Eens kijken wat die mallerds er dit keer van hebben gemaakt; Poirot und die zwölf Verdächtige?, Mord auf ein Zug in der Schnee? of Hercule Poirot soll die Lösung eines Mord finden während er eine kleine Reise durch Europa (lees: Oiropa) mit dem Zug macht? Ik kan niet wachten! Mord im Orientexpress.

Werkelijk? Teleurgesteld?
Behoorlijk. Stomme Duitsers doen nooit wat je van ze verwacht.

Het verhaal?
poirotHercule Poirot (dat kleine, bloedirritante, besnorde, Belgische mannetje dat – vooral door zichzelf – de beste detective allertijden wordt genoemd) moet met spoed terug naar Engeland vanuit Istanbul en neemt daarvoor een volgeboekte Oriënt Express. En zoals dat gaat met Hercule wordt er een moord gepleegd terwijl de trein in een sneeuwstorm komt vast te staan. Het is aan Poirot de taak om te ontrafelen wie het heeft gedaan.

Verdachten?
Dertien stuks. Door de sneeuwstorm moet het namelijk wel iemand op de trein zijn. En dus kan het verhoren en het speuren naar aanwijzingen beginnen.

Maar dat weten we toch al? Wij zijn toch het koren?
Yep. Maar voor diegene die ondanks mijn aanraden toch hebben doorgelezen is het wel even handig. Het blijkt dus uiteindelijk dat ze allemaal een motief hebben en dat het een groots opgezet wraakplan is. Stuk voor stuk (op één na, maar zij heeft het haar man laten doen) hebben ze het mes in het slachtoffer gestoken. Nadat hij gedrogeerd was. Hij had duidelijk niet zijn avond.

murder-on-the-orient-express-1974_orgEn dan de film…
Oooh… de film. Wat een heerlijke film! Wat een prachtige film! Wat een schitterende film! Wat een briljante film!

Mijn enthousiasme moge duidelijk zijn. Het is een hele goede film die als jonge jongen al veel indruk op mij maakte. Overigens ook op de Academy die de film zes Oscarnominaties toekende waarvan er eentje (beste vrouwelijk bijrol voor Ingrid Bergman) werd verzilverd.

Wie?
Oscargenomineerde regisseur Sidney Lumet wist een indrukwekkende cast bij elkaar te trommelen (het is eigenlijk een soort van Ocean’s Eleven avant la lettre):

Albert Finney*, Lauren Bacall, Martin Balsam*, Ingrid Bergman*, Sean Connery, John Gielgud*, Wendy Hiller*, Anthony Perkins* en Vanessa Redgrave* om maar een paar namen te noemen… (namen met een * waren op het moment dat Murder on the Orient Express uitkwam al genomineerd geweest voor een Oscar of hadden er al eentje op zak. De rest heeft dit overigens later alsnog bereikt).

Het is dus niet zo gek dat de eveneens Oscargenomineerde acteur Richard Widmark de rol van “lijk” alleen maar aannam om al deze imponerende collega’s te mogen ontmoeten.

Beter?
De film geeft het verhaal ietsje meer diepgang. Daarbij zijn de acteerprestaties zo ontzettend goed (met wat mij betreft Perkins, Bacall en Redgrave voorop) dat de film een must-see is terwijl je het boek prima kunt overslaan.

Nog meer?
Het verhaal is – uiteraard – ook als onderdeel van de TV-serie (hoewel in dit geval het woord “Televisie-feuilleton” mij bekruipt) Poirot verfilmd. Hierin ligt de focus voornamelijk op de gewetenskwestie die Hercule Poirot krijgt voorgeschoteld; laat hij de groep wegkomen met de misdaad of niet?

Ook is er in 2001 een VERSCHRIKKELIJKE re-make gemaakt met onder andere Alfred Molina en de moeder uit Family Ties. Hierin was het verhaal naar de jaren ‘00 gehaald waardoor er allerlei strapatsen uitgehaald moesten worden om de moderne technologie in het verhaal te verwerken.

In het eerder genoemde BBC-hoorspel kun je onder andere John Moffat (die toevalligerwijs een heel klein rolletje heeft in de film) en Desmond Llewelyn (Q uit James Bond) horen.

scrshot6Dan is er ook nog een computerspel van gemaakt waarbij de makers het nodig vonden om er nóg een twist aan het einde aan te plakken waardoor het spel toch spannend is gehouden voor de mensen die de uitkomst allang wisten. Je speelt hier overigens niet met Poirot (wat bijzonder smerig klinkt), maar met een werkneemster van de Oriënt Express die hem helpt, de topdetective ligt namelijk zelf met een verstuikte enkel op bed…

En in 2007 is er een Graphic Novel van het boek gemaakt. Dus mocht je – zoals ik – gepakt worden door het verhaal heb je nog heel wat te lezen en te bekijken!

Tijd voor nog een remake?
Het verhaal speelt zich al in het verleden af (ook op het moment dat de film werd gemaakt) dus qua tijdsbeeld is er geen sprake van veroudering. Ook het tempo (wat toch vaak een probleem is voor de huidige filmkijker) is nog prima te doen; een whodunnit moet sowieso niet gehaast en hapsnap verfilmd worden. Dus eigenlijk is een remake totaal niet nodig… maar het is altijd leuk om te fantaseren… dus dat is precies wat we morgen gaan doen!

Oftewel: To be continued…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s