Het Boek Was Beter: Life of Pi

HET BOEK WAS BETER…

Laten we eerlijk zijn; je kunt bovenstaande zin lang niet altijd zeggen. Sterker nog; eigenlijk zijn boeken en film niet te vergelijken, zelfs niet als ze hetzelfde verhaal behelzen. Film heeft over het algemeen een heel ander doel voor ogen dan een boek. En films en boeken hebben niet eens ogen.

In deze rubriek mijn favoriete boeken en hun verfilming(en). Of deze nou al gemaakt zijn, binnenkort komen of enkel bestaan in mijn fantasie.

Life of Pi – Yann Martel

Nederlandse titel?
Het Leven van Pi, vraag me niet waar in Nederland plotseling het lidwoord vandaan komt, waarschijnlijk vond de vertaler het mooier en het is maar een kleine verandering, zeker in vergelijking met de Duitsers

piWieso?
Duitsers hebben de neiging om de synopsis te verwarren met de titel en dus werd de titel bij onze oosterburen: Schiffbruch mit Tiger.

Boek?
Een jonge jongen uit India belandt na een schipbreuk in een reddingsboot met een tijger (vandaar de Duitse titel), een zebra, een hyena en een Orang Oetan. Misschien is het handig om te vertellen dat zijn vader dierentuindirecteur is en met zijn beesten uit India vertrekt… anders is het hele concept van al die dieren een beetje onbegrijpelijk.

Gaat het gebeuren?
Sinds het boek de Man Booker Prize heeft gewonnen en een internationale bestseller is geworden gaan er al geruchten over een verfilming. Deze geruchten werden in de loop der jaren steeds hardnekkiger en geloofwaardiger, en nu gaat het er dan echt van komen.

Zeker weten?
Ja… de (Amerikaanse) releasedatum staat gepland voor 21 december 2012 (omdat het natuurlijk een typische kerstfilm is…) en er wordt al flink gefilmd. In eerste instantie zou de film een week eerder uitkomen, maar men durfde uiteindelijk toch de concurrentie The Hobbit aan. Tsjj… een tijger tegen dwergen met harige voeten lijkt mij toch een gelopen race.

Door wie?
shyamalan1Heel aan het begin van de geruchtenmolen zou M. Night “doe jij even de” Shyamalan de leiding hebben over het project, maar toen Haley Joel Osment niet beschikbaar was voor de rol van hyena haakte hij af (dat, of hij koos er voor om the Village te maken).

Toen kwam het GE-WEL-DI-GE nieuws dat Alfonso Cuarón het project op zich zou nemen, maar ook hij moest afhaken omdat het een gezamenlijke masturbatiescène tussen Pi en de beesten ang-leein het script wilde krijgen (minder geloofwaardige versie van het verhaal is dat hij Children of Men boven dit project verkoos).

Als derde regisseur werd Jean-Pierre Jeunet genoemd, maar het mocht – ondanks Pi’s volledige naam; Piscine – niet in het Frans. Dus werd Ang “ik kan ieder genre saai en langdradig maken, zelfs superheldenfilms” Lee aangenomen voor de regie. Van bovengenoemde vier filmmakers toch de minst gewaagde keuze, helaas.

Cast?
Tobey Maguire en Gerard Depardieu natuurlijk! Wie anders?

In bijrollen gelukkig. Pi zal worden gespeeld door de debuterende Suraj Sharma (Gevonden via een televisieauditie getiteld “Wie van de Pi?”) en de gevierde Bollywood acteur Irrfan Khan. Danny DeVito is benaderd voor de rol van dierentuin.

Suraj_Sharma_21401irrfan-khan

Is het mogelijk?
Het zal er om spannen… Relatief onervaren scenarioschrijver David Magee kreeg voor zijn debuutscript (Finding Neverland) een Oscarnominatie, maar heeft verder weinig noemenswaardig uit zijn pen gekregen. Ang Lee kan met veel soorten films omgaan, maar zijn trage manier van filmen in combinatie met het iets te lange middenstuk van het boek zou het wel eens té saai kunnen worden.

Aan de andere kant moeten Shyamalan, Cuarón en Jeunet toch ook hun ideeën over het script hebben achtergelaten waar ongetwijfeld toentertijd iets mee gedaan is. En het verhaal is sterk genoeg om de basis te kunnen leggen voor een memorabele film.

Schrappen?
Dat eiland. Schrap dat hele stuk met dat eiland!

Dus in het algemeen wel positief?
Op één dingetje na dan… omdat het onmogelijk lijkt om het in deze tijd NIET uit te brengen in 3D zal ook deze film door een brilletje bekeken moeten gaan worden. Een ongelooflijke domme keuze omdat het niets zal toevoegen aan het verhaal (Schindler’s List; DIE zou ik nou graag in 3D hebben gezien!).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s