Het Boek Was Beter: The Virgin Suicides

HET BOEK WAS BETER…

Laten we eerlijk zijn; je kunt bovenstaande zin lang niet altijd zeggen. Sterker nog; eigenlijk zijn boeken en film niet te vergelijken, zelfs niet als ze hetzelfde verhaal behelzen. Film heeft over het algemeen een heel ander doel voor ogen dan een boek. En films en boeken hebben niet eens ogen.

In deze rubriek mijn favoriete boeken en hun verfilming(en). Of deze nou al gemaakt zijn, binnenkort komen of enkel bestaan in mijn fantasie.

Eén van de allerbeste – nee, laat ik nu eens niet alle opties openhouden en gewoon recht voor zijn raap zeggen waar het op staat; Dé beste aller – boekverfilmingen is The Virgin Suicides.

Wat?!
Ja… niet Lord of the Rings (zeker niet!), Harry Potter (prima verfilmingen, prima boeken, prima films, maar nergens briljant) of The Godfather (alleen deel 1 gezien, schaam ik me ook niet voor) maar The Virgin Suicides is wat mij betreft de beste boekverfilming.

Hoezo?The Virgin Suicides book
Een goede boekverfilming moet wat mij betreft de essentie van het boek kunnen vertalen naar het witte doek. Dat is natuurlijk ontzettend vaag (en toevallig rijmend) gewauwel, zo niet een open deur, maar daar gaat het natuurlijk wel om. In een boek kun je veel meer uitwijden, zijstraatjes nemen, ideetjes en theorieën opwerpen en diep ingaan op de personages. Bij films moet de focus veel meer op het plot komen te liggen en dat kan bij sommige romans niet zo makkelijk.

Verhaal?
De jongens van een buitenwijk van Detroit zijn lichtelijk geobsedeerd door de vijf Lisbon zussen. Het feit dat deze zussen stuk voor stuk zelfmoord plegen maakt de aantrekkingskracht alleen maar groter.

That’s It?
Het verhaal heeft niet veel om het lijf. De jongens hebben weinig tot geen interactie met virgin1de meisjes – observeren ze vrijwel alleen van een afstand. Ook het waarom van de zelfmoorden wordt niet gegeven, er worden mogelijkheden bedacht door de jongens, maar een antwoord komt er niet. Het belangrijke aan het boek is de sfeer, de buurtbewoners, het gezin Lisbon (met strenge moeder en sullige vader) en de diverse jongens die met z’n allen het verhaal vertellen.

Regie?
Sofia Coppola – op dat moment totaal mislukt als actrice en alleen nog maar bekend als “dochter van” – maakt haar regiedebuut. Ze bewerkte het boek ook zelf tot een scenario.

Cast?
James Woods en Kathleen Turner spelen vader en moeder Lisbon en Danny DeVito is te zien in een klein rolletje als psychiater, tot zover de – op dat moment – gevestigde acteurs. Kirsten Dunst en Josh Hartnett zijn later doorgebroken en ook A.J. Cooke heeft inmiddels een redelijke carrière opgebouwd. De voice-over (veel tekst van hem komt letterlijk uit het boek) is van Giovanni Ribisi; op dat moment veelbelovend, maar daar horen we nu niets meer van.

cast VS

Waarom de beste verfilming?
Precies de juiste dingen die het boek zo kleurrijk maken (diverse anekdotes over gekke buren) zijn er uit gehaald zodat de film zich volledig kan focussen op het vreemde gezin en de jongens die hun eerste grote (onbeantwoorde) liefde proberen te verwerken. Want daar gaat het verhaal over; het doet er niet toe waarom (of zelfs dat) de meisjes zelfmoord plegen, deze daad is een symbool voor het definitief wegnemen van de mogelijkheid dat deze jongens ooit iets met deze meisjes zullen krijgen. De boek en de film weten dit prachtig te verwoorden en/of in beeld te brengen. Daarbij weet de film ook perfect de broeierige sfeer van de buitenwijk weer te geven, waar de soundtrack zeer veel aan bijdraagt.

Oh wacht! De vertaalde titels!
Wij Nederlanders hebben de vrij logische titel “De Zelfmoord van de Meisjes” van virgin2gemaakt, wat prima is aangezien het woord Virgin meer slaat op algehele maagdelijkheid dan letterlijke “ik-heb-nooit-seks-gehad”-maagdelijkheid. De Duitsers laten met “Die Selbstmord-Schwestern” in het midden of het gaat om meisjes of oudere vrouwen… in ieder geval zeggen ze wel lekker duidelijk dat het zussen zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s