10 oktober

Dit verhaal is een (deel van een) hoofdstuk uit het boek “10 Oktober”. Het is aangepast zodat het uitgangspunt van het boek erdoorheen wordt verteld zodat het ook te lezen is als een kort verhaal.

10 Oktober

Moet nergens aan denken. Ja, wat ik moet eten vanavond, daar moet ik nu aan denken. Waar heb ik zin in? Nergens. Kip? Geen kip. Nasi! Heb zin in nasi. Maar wil niet koken en die kant-en-klaar troep is niet te vreten. Pizza. Nee.

Ik heb moeite met helder denken. Voel me opgejaagd sinds het nieuws van 10 oktober, nu een week geleden. Neem aan dat het in ieders hoofd zit. Moord. We mogen een moord plegen. Jij. Ik. Iedereen. Ongestraft.

Spitsuur in de supermarkt. Mandjes op? Geen probleem hoor. Loop wel even naar de kassa’s aan het einde van de winkel om een mandje te halen. Waarom zouden jullie je werk goed doen? Ik moet langs zeker zes mensen met volle karren om een mandje te pakken. Service is zo’n overschat begrip. Snijbonen. Daar heb ik zin in! En vissticks.

Iedereen is druk aan het discussiëren over de ethiek rondom de wet. En geschokt door het grote aantal mensen dat al gebruik heeft gemaakt van de wet.

‘Mag ik er even bij?’ ‘Pardon, mag ik er even bij?’ ‘Of ik er even bij mag.’
Stom van me, als ik de aandacht wilde trekken had ik in iemands rug moeten porren zoals die vetklep achter me. Of ik een mandje aan kan geven! Laat de mensen die wel op hun lijn letten maar voor je werken.
‘Alstublieft.’
Ik zei alstublieft. Wat zeg jij dan? Wat zegt een normaal weldenkend mens dan? Nee, weglopen en uw mandje volstouwen met koekjes en chocola is niet het juiste antwoord.

En de angst? Daar heeft vrijwel niemand het over. Iedereen kan een moordenaar zijn. Is dit ook, blijkbaar. Maar dat betekent ook dat er een slachtoffer moet zijn.

Auw!
‘Ja, het blijven kinderen.’
Logisch, geen mandjes maar wel kleine boodschappenkarretjes waar kinderen mee kunnen racen. Opvoeden is ook een vak. Niets mis mee om te zeggen dat ze op moeten passen met hun kamikaze-karretjes. En af en toe even omkijken of het vlaggetje niet in iemands oog steekt zou ook wel handig zijn.
‘Zeg maar sorry tegen die meneer, sorry hoor.’
Wat?! Ik zag uw lippen bewegen. Dat kind zei geen sorry.
‘Geeft echt niets.’ Blijven glimlachen. Niet het kind aan zijn vlaggetje spietsen, dat mag dan weer niet.

Het slachtoffer moet boven de achttien zijn en mag niet lijden. Daarmee zijn de beperkingen wel genoemd. Verder is het vrij schieten, steken, wurgen of vergiftigen.

Waar zijn de snijbonen? Een leeg schap. Inkopen is ook een vak. Wat is nog meer lekker met vissticks?
Wat doet die vetklep op de groenteafdeling?
‘Anders help je even! Je ziet toch dat ik er niet bij kan?’
Nee, ouwe gek. Dat zag ik niet. Ik was even afgeleid. En je kunt ook wel normaal vragen of ik wil helpen!
‘Tuurlijk, wat wilt u hebben?’

‘Dat daar.’ Goede communicatie. Dat. Daar. Iets van die plank met zestien soorten blikgroenten. Het zal wel kapucijners zijn, dat eten oude mensen.
‘Neehee! Dat.’
Neehee. Je wilt nee zeggen maar krijgt de onbedwingbare behoefte om er een hee aan toe te voegen. Waarom zou je die behoefte onderdrukken? Zeker als er iemand zo aardig is om op je eigen bevel even te helpen. Doperwtjes? Geen reactie. Zal wel goed zijn.
‘Alstublieft.’
Is er weer een nieuwe wet bij? Behalve dat we iemand mogen vermoorden is het ook verboden geworden om bedankt te zeggen?

Ik voel mij relatief veilig, kan niemand bedenken die mij zou willen vermoorden. Maar er hoeft maar even iemand een woedeaanval te krijgen en je bent er geweest.

Auw!
‘Haha. Wat is de kans!’
Uw kind rijdt als een bezetene door de winkel met z’n karretje en u wilt weten wat de kans is dat hij twee keer dezelfde persoon over zijn tenen rijdt? Ik gok groot! Geen probleem, laat de poging tot excuses ook maar zitten.Snijbonen uit een blikje dan maar. Vissticks pakken en weg. Eerst een fles wijn meenemen. Of twee.

Maar je familie. Dat is een ander verhaal. Iedereen in je omgeving kan vermoord worden. Zo voelt het althans. En dan? “Jouw” moord gebruiken voor wraak op de moordenaar? Zodat zijn nabestaanden jou weer opzoeken? Totdat iedereen zijn of haar moord heeft gepleegd?

Wat slim! Ze hebben een kassa dichtgedaan! Handig. En wat een geluk. Ik kan kiezen uit drie rijen; achter de doperwten, achter de dikkerd of het risico om een oog uitgestoken te krijgen door een vlaggetje. Dank u, kosmos!
Anders zet je even een scheidingsbordje op de lopende band. Straks denkt de caissière dat mijn vissticks bij jouw koekjes horen. Ik wil het ook best zelf doen hoor, maar ik kan niet om je heen reiken. Neem de tijd, die snor die nu aan de beurt is, is toch nog wel even bezig met zijn geld zoeken. Nee, dat is vijftig cent, geen euro. SCHIET OP!
Waar gaat die dikkerd nou heen? Nog wat vergeten? Zeg dat dan even! In plaats van mij om ver te gooien. Nog meer koekjes? Dan ga ik wel voor.

Verder is alles, juridisch gezien, nog gewoon. Verkrachting, diefstal, fraude, inbraak, overvallen; allemaal nog strafbaar. Net als een tweede moord. Daar volgt tegenwoordig zelfs direct de doodstraf op. Zo werkt de wet – om wereldwijde overbevolking tegen te gaan – aan twee kanten.

‘Dit is niet van u?’
‘Die meneer van de koekjes zal zo wel terug komen, kan ik voor?’
‘Nee, ik heb al wat gescand. Dan moet ik de manager even halen om het terug te boeken.’
‘Geeft niets.’

AAAAAAAAAAAAHHHHHHHHH! De schreeuw die al de hele week in mijn borst vastzit komt er eindelijk uit. De wijn gutst over de lopende band. De hals van de fles in mijn hand. Sorry, snor. Niets persoonlijks, maar het moet er uit. Een ferme stoot want er mag niet geleden worden. Bloed. Opluchting. Van schrik valt in de rij naast me een potje doperwtjes stuk en verderop begint een kind te huilen. Stel je allemaal niet zo aan! Is volledig legaal!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s