Beste Lied

Dit is iets waar ik mij de voorgaande jaren niet echt mee bezig hield, maar dit jaar is het best een interessante categorie. Met een musical als gedoodverfde grote winnaar van de avond lijkt het onvermijdelijk dat het winnende lied hierin te horen is. Zeker als het een originele musical is (en musicalfilms gebaseerd op een toneelversie vragen gewoon de oorspronkelijke componist – of Danny Elfman – om een nieuw nummer te schrijven om zo de extra nominatie in de wacht te slepen).

Er is alleen een dingetje met La La Land; het is absoluut een mooie, Oscarwaardige film, maar een buitengewoon middelmatige musical. De muziek is eentonig en zit rommelig verspreid door het verhaal en de liedteksten zijn ronduit slordig met rijmelarijen waar je nekharen van overeind gaan staan. Sinds Right Said Fred zichzelf te sexy vond voor onder andere zijn kat, twee steden, een land en zijn auto is er niet zo’n muzikaal onlogische opsomming gehoord als “So bring on the rebels / The ripples from pebbles / The painters, and poets, and plays”. Het klinkt als een mop; twee soorten kunstenaar, een kunstuiting (niet van één van de twee voorgaande kunstenaars), een archetype en een doodgeslagen metafoor lopen een bar binnen…

Toch komt die zin uit mijn favoriet van de vijf genomineerde nummers; Audition (The Fools Who Dream). Het is vocaal en melodisch het sterkste nummer uit de film en zorgt voor één van de emotionele hoogtepunten. Echter won bij de Golden Globes (de enige andere grote prijs die een beeldje uitreikt voor beste lied) het andere – oersaaie – genomineerde nummer uit La La Land: City of Stars.

Er ligt voor de winst slechts één kaper op de kust. Niet het popliedje uit de misselijkmakende kleurstoffenexplosie Trolls en ook niet het nummer van Sting, ook al is het zijn vierde nominatie. Nee, de enige uitdager is Lin-Manuel Miranda, dankzij de hitmusical Hamilton hét lieverdje van liberaal, prijs-uitreikend Amerika (die met winst de dertiende EGOT-persoon kan worden). En daarbij; het is een liedje uit een Disneyfilm en dan sta je in deze categorie al zes stappen voor (vraag maar aan Adele Nazeem). Reden nummer drie dat het Moana-nummer “How Far I’ll Go” als winnaar uit de bus kan komen is dat er twee nummers uit La La Land zijn genomineerd. Ze kunnen elkaar dus nog wel eens in de weg gaan zitten (mensen willen stemmen op een nummer van de film, maar vooraf wordt niet een telefoon-sneeuwbal gemaakt om collectief te overleggen op welk nummer gestemd gaat worden).

Ik voorspel toch dat dit één van de vele prijzen voor La La Land gaat worden en ik laat mij leiden door de enige graadmeter die we hebben, dus wordt het City of… zzzzzzzzz

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s