Een oude FilmAbides

Voor de Oscar-voorbeschouwing van 2015 schreef ik onderstaand stukje met een aantal ideeën voor nieuwe/aangepaste categorieën. Omdat de site niet meer bestaat en ik er toch naar wilde linken, plaats ik het opnieuw, maar nu op mijn blog:

 

Als iedereen het over één ding eens is, dan is het wel dat de Oscar-uitreiking traditioneel te kort is. Daarom kijken wij naar wat categorieën die we kunnen toevoegen om de avond wat meer body te geven.

Voor het geval het niet duidelijk is, bovenstaande is natuurlijk sarcastisch bedoeld; het eerste gedeelte tenminste (want ja; de Oscars voelen vaak als een elf uur durende marathon. Zeker als Ellen Degeneres het presenteert), het tweede gedeelte gaan we gewoon wel lekker doen.

 

Beste Ensemble

De Screen Actors Guild doet het. De Critics Choice Awards doen het. Dus waarom zouden de Oscars het niet ook kunnen gaan doen? Het zegt behoorlijk wat over een regisseur, producenten en mensen van de casting als iedereen in de films goed is en als de acteurs elkaar naar een hoger niveau weten te tillen. Neem bijvoorbeeld Still Alice; Julianne Moore is goed en verdient haar Oscar ook zeker, maar dat is omdat zijzelf zo goed is. De cast om haar heen is – op z’n hoogst – gemiddeld.

Aan de andere kant van het spectrum staat Michael Keaton, een tot nu toe prima, hardwerkende acteur die geen Oscarwaardige prestaties leverde. Nu, onder leiding van Iñarritu weet hij – samen met de rest van de cast – een zeer sterke prestatie te leveren. Zelfde geldt voor Eddie Redmayne, zonder de solide Felicity jones had zijn rol waarschijnlijk heel anders uitgepakt.

Winnaar van dit jaar: Birdman (of toch The Grand Budapest Hotel?).

 

Beste Debuut

Kijk naar de Bafta’s; daar reiken ze ieder jaar een prijs uit voor beste debuut van een regisseur, schrijver of producent en eentje voor het grootste aanstormende talent bij de acteurs. De nieuwe generatie krijgt op die manier een ultieme aanmoedigingsprijs en veelal weten de (jonge) winnaars later in hun carrière ook de “echte” prijzen in de wacht te slepen.

Winnaars van dit jaar: Dan Gilroy (debuterend regisseur van Nightcrawer) en – volledig eens met de Bafta’s – Jack O’Connell (de ster van de toekomst, dit jaar te zien in Starred Up, Unbroken en ’71. En 300: Rise of an Empire, maar die noemen we maar even niet).

 

Beste Familiefilm

Dit is een lastige categorie en zou het beste gecombineerd worden met de animatiecategorie. Er zijn namelijk zo nu en dan films die tussen wal en schip vallen; geen of niet genoeg animatie om met de “tekenfilms” mee te mogen doen en niet serieus of groots genoeg om mee te dingen naar de andere hoofdprijzen. Voorgaande winnaars hadden bijvoorbeeld kunnen zijn: Willy Wonka (of Charlie) and the Chocolate Factory, The Muppet Christmas Carol, Labyrinth, The Never Ending Story en Bridge to Terabithia.

Winnaar van dit jaar: Paddington; fantastische animatie, goed acteerwerk, bijna Wes Anderson-achtige beelden en een uitstekende adaptatie van de boeken.

 

De mannen & vrouwen

Laten we eerlijk zijn; het is heel raar dat bij vrijwel alle prijzenceremonies de acteursprijzen als enige onderscheidt maken in geslacht. Er is geen beste cameravrouw of make-up-man. De regisseurs worden op één hoop gegooid waardoor er tot nu toe één vrouwelijke regisseur een Oscar heeft. Dus om de avond echt compleet eindeloos te maken, zeg ik; in alle categorieën prijzen uitreiken aan mannen én vrouwen.

Een interessanter, en wellicht in de toekomst ook realistischer, scenario: alleen maar prijzen geven voor de beste hoofdrol en de beste bijrol. Zou Julianne Moore kunnen winnen van Eddie Redmayne en Michael Keaton? Is J.K. Simmons beter dan Patricia Arquette? En hoeveel mannen zou Meryl Streep van een nominaties hebben afgehouden als het een acteerstrijd tussen geslachten was geweest?

Nominaties dit jaar:

Bijrol: J.K. Simmons, Patricia Arquette, Emma Stone, Edward Norton en Ethan Hawke (Simmons winnaar)

Hoofdrol: Julianne Moore, Eddie Redmayne, Michael Keaton, Felicity Jones en Steve Carell (Redmayne winnaar. Sorry dames, de heren waren beter dit jaar…)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s