Oscars 2018

Om Aaron Sorkin (genomineerd voor het scenario van Molly’s Game) te parafraseren; what kind of year has it been? Persoonlijk vond ik het geen hoogdravend Oscar-jaar, uitzonderingen daargelaten (Call me by your Name, Get Out, Dunkirk en Coco) zal ik niet veel van de genomineerde films snel nog een keer kijken of over een paar jaar überhaupt nog herinneren. Het was zeker geen slecht jaar, maar soms heb je zo’n jaar dat niet helemaal jouw kopje thee is. Toch zet ik met veel liefde de traditie voort om iets te zeggen op mijn blog, dat waarschijnlijk alleen zal worden gelezen door familie, vrienden en de enkele Oscar-idioot die in de reclameblokken van de uitzending toch niets beter heeft te doen dan op een linkje te klikken.

Smeken om een Oscar

The Post Movie Poster

Zoals elk jaar waren er een aantal films die op papier grote kanshebbers waren voor bakken met nominaties. Spielberg regisseerde Hanks en Streep, maar toch moest The Post het doen met slechts twee nominaties (zij het voor Beste Film én Beste Actrice). De componisten van La La Land probeerde het nog een keer met Oscar-genomineerden Hugh Jackman en Michelle Williams in de hoofdrol, maar The Greatest Showman kreeg alleen een nominatie voor beste lied (This is Me, gezongen door minderheden die bombastisch uit de kast treden. Symbolisch gezien past die dus perfect in het thema van dit jaar). Met het einde van de carrière van lobby-koning Harvey Weinstein lijkt sowieso het concept van “Oscar bait” voorbij.

Diversiteit

Get Out Movie Poster

Steeds vaker lijkt de uitreiking van de Oscars beïnvloed te worden door hashtags en movements. In een tijd waar emancipatie door diverse groeperingen terecht wordt afgedwongen lijkt het misschien dat een aantal genomineerden puur zijn geëerd uit politieke correctheid, maar soms is een klein beetje “positieve discriminatie” nodig om te laten zien wat voor een mooie dingen er gecreëerd worden door hen die tot op heden genegeerd werden.

Jordan Peele, Guillermo del Toro en Greta Gerwig maken een interessanter rijtje genomineerde regisseurs dan de witte (oude) mannen die de statistieken nog altijd domineren. En hoewel er ook dit jaar weer klassieke Oscar-onderwerpen de revue passeren (de tweede wereldoorlog, rijke excentriekelingen en journalistiek) kruipen er steeds vaker “controversiëler”  films tussen.

Drinkspelletjes

Afbeeldingsresultaat voor faye dunaway 2017

Als je dit jaar een drinkspelletje wil spelen en ongelooflijk van het padje wil raken zou ik me richten op een shotje nemen bij iedere verwijzing naar en/óf #metoo en/óf het La La Land/Moonlight-debacle. Die laatste schijnt zelfs opnieuw een kans te krijgen om een dankwoord te geven en die eerste gaat natuurlijk hét onderwerp worden. Misschien is het emancipatoir gezien wel langzaamaan tijd om het aantal categorieën voor acteurs te halveren; één hoofdrol en één bijrol. Laat Meryl het maar eens rechtstreeks uitvechten met Tom, Denzel en Leonardo. Zou de nacht ook een stuk korter maken, of het zou ruimte maken voor een aantal nieuwe categorieën (iets waar ik al eerder voor het ter ziele FilmAbides voor schreef).

Persoonlijke top tien

Afbeeldingsresultaat voor heaven is a traffic jam on the 405

Van alle genomineerde films in alle categorieën is dit mijn persoonlijke top tien (niet gezien op het moment van schrijven: Face Places, Last Men in Aleppo, Knife Skills, Traffic Stop, The Insult, Revolting Rhymes en de gehele categorie Short Film – Live Action):

10
Kong: Skull Island

9
The Florida Project

8
The Shape of Water

7
Phantom Thread

6
On Body and Soul

5
Dunkirk

4
Heaven is a Traffic Jam on the 405

3
Coco

2
Get Out

1
Call me by your Name

Verdere vooruitblik

Uiteraard heb ik ook dit jaar wat uitgebreider geschreven over een aantal zaken. De hele Oscar-week in één dag, zullen we maar zeggen:

Beste Acteurs

Beste Film

De sterren van dit jaar

Mijn Voorspellingen

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s