Oscars 2012

Hieronder alle artikelen die ik schreef over de Oscars van 2012:

20 februari 2012

OSCARTRENDS

Welkom bij de Mennologica Oscarweek!

Zoals ieder jaar probeer ik weer vóór de uitreiking van de Oscars alle films te zien (althans; die films die ik voor die tijd KAN zien). Door tijdgebrek (lees: dit jaar had ik wél een fulltimebaan) moest ik in het begin al beslissen om de documentaires, de korte films en – voor het eerst dit jaar – de beste niet-Engelstalige films te laten schieten. Omdat je toch ergens een lijn moet trekken.

Dat maakte het totaal aan films die ik voor 26 februari gezien moest hebben 37. Tot op heden – 20e februari – staat de teller op 25 en twee halve films. Dat betekent dat ik nog 12 en twee halve films moet kijken in 6 dagen (avonden). Twee van die films kan ik om praktische redenen niet zien, dus blijven er nog maar tien en twee halve films over. Met een – pak ‘m beet – gemiddelde lengte van 2 uur kom je dan op 22 uur, laten we het afronden naar een etmaal. Moet te doen zijn!

In deze eerste bijdrage van de Oscarweek alvast de trends die mij – tot nu toe – zijn opgevallen…

Films over de filmindustrie

Niets kietelt de mens meer dan herkenning. Welke leeftijd ook, we vinden het prettig wanneer we iets zien dat we kennen en dus (beter) kunnen begrijpen. En niets menselijks is de Academy vreemd, hoewel er dit jaar wel opvallend veel films langskomen waarin “De Film” een rol speelt.

Trendsetter: Chico & Rita ging op 4 september 2010 tijdens een film festival in première en is daarmee de eerste van de Oscargenomineerde films over filmindustrie die aan het publiek getoond werd.

Volgers: De twee films met de meeste nominaties dit jaar; The Artist en Hugo. My Week With Marilyn en Drive (waarin Ryan Gosling – ook – stuntrijder is).

Films met nietszeggende (hoofd)personages

Figuurlijk gesproken zou Transformers het ultieme voorbeeld zijn van deze trend, maar ik heb het hier over letterlijk. Letterlijk zwijgzame types. De één omdat hij nou eenmaal in een stomme film speelt, de ander vanwege een trauma en weer een derde omdat het een paard is.

Van niets tot weinig zeggende personages:

Extremely Loud and Incredibly Close (Max von Sydow zegt he-le-maal niets)

The Artist (alle personages communiceren via borden met tekst met het publiek)

The Descendants (Michael – Sherrif uit Twin Peaks – Ontkean speelt één van de neven van Clooney. Tijdens een dialoog tussen George en Beau Bridges zit hij er – lachwekkend – zwijgend bij)

Drive (Ryan Gosling is niet zo’n kletser in deze film, gelukkig is zijn buurvrouw dat ook niet – perfect match, ware het niet voor zijn ietwat agressieve karakter)

Cat in Paris (hoewel de kat ook alleen maar miauwt bedoel ik hier het kleine meisje dat – op een spraakwaterval tegen het einde aan – zwijgend rondwandelt en in de problemen komt).

War Horse (zoals de jurk in De Jurk een personage werd zo is het war horse in War Horse een personage. Als je goed kijkt zie je in sommige scènes dat hij wordt gespeeld door Sarah Jessica Parker)

Puss in Boots (de oooh-kat verdient een speciale vermelding. Naast zijn eigen facebook-pagina en vele hits op Youtube nu dus ook een eervolle vermelding van mij)

Beroemde Personages

Meest voor de hand liggende voorbeelden hierin zijn natuurlijk My Week With Marylin, Moneyball en The Iron Lady, maar ook in heel wat andere films kwamen dit jaar beroemde personages langs in een bijrolletje, hier een greep:

Anonymous – William Shakespeare

Chico & Rita – Charlie Parker

Hugo – George Meliès

Midnight in Paris – Hemingway, Picasso, Dali, Matisse… om er maar een paar te noemen.

Rango – Clint Eastwood (hoewel niet officieel)

The Muppets – Een hele hoop mensen als zichzelf.

Transformers: Dark of the Moon – Buzz Aldrin (gespeeld door Buzz Aldrin)

W.E. – King Edward VIII

Gary Oldman

De beste acteur ter wereld* heeft dit jaar voor het eerst een Oscarnominatie! Nou had hij op papier ook wel de meeste kans, want hij zat in drie Oscargenomineerde films dit jaar. Naast Tinker, Tailor, Soldier, Spy (waar hij de nominatie voor heeft) namelijk ook in Harry Potter (al was het een flashback) en Kung Fu Panda 2 (als – hoe kan het ook anders – de slechterik; een pauw).

Andere acteurs die in meerdere films opdoken (en dan heb ik verder Harry Potter voor het gemak niet meer laten meetellen):

Benedict Cumberbatch (Sherlock was te zien in War Horse en Tinker Tailor…)

John Goodman (twee kleine rolletjes voor deze grote meneer: The Artist en Extremely Loud…)

Viola Davis (naast haar Oscargenomineerde rol in The Help was ook zij te zien in een bijrol in Extremely Loud and Incredibly Close)

Daniel Craig (007 speelde in Tintin en in The Girl with the Dragon Tattoo. Beiden zonder Zweeds accent)

Ryan Gosling (Drive en Ides of March, iedereen had verwacht dat er een Oscarnominatie voor hem in zou zitten dit jaar)

Joely Richardson (The Girl with the Dragon Tattoo en Anonymous – waarin zij overigens de jonge versie van Elizabeth I speelt en haar moeder de oudere versie)

Brad Pitt (Moneyball en The Tree of Life)

Jessica Chastain (wederom The Tree of Life en ook The Help)

Mia Wasikowska (doorgebroken als Alice van wonderland, dit jaar in Albert Nobbs en Jane Eyre te zien)

* Geen mening. Feit.

21 februari 2012

GENOMINEERDEN: DE ACTEURS

Van Fransman tot Zweed en van sekssymbool tot bol, pafferig, opgeblazen dikkerdje. Van de man die Batman vermoorde tot de man die Batmans beste vriend speelt en van tuinman tot Sir Laurence Olivier.

De heren zorgen weer voor diversiteit dit jaar… Behalve dan dat 9 van de 10 blank, hetero en rijk zijn.

HOOFDROL

jean dujardinGrootste kanshebber: Jean Dujardin heeft al een Golden Globe (komedie/musical), de Bafta en de SAG Award gewonnen. Het lijkt er dan ook sterk op dat de zwijgende hoofdrolspeler van The Artist bij de Academy zal gaan zegevieren.

batman_george_clooneyPas op voor: Sjors Kloenie! De Nespresso-kreunende seksfantasie van menig huisvrouw heeft die andere Golden Globe (voor drama) gewonnen. In de afgelopen zeven jaar kreeg vijf keer de winnaar in die categorie ook de Oscar toebedeeld. Daarnaast is men bij de Academy niet vies van vriendjespolitiek en heeft George waarschijnlijk meer vriendjes in Hollywood dan Jean.

Demian BichirNo Way José: Demian Bichir was bij mij alleen bekend door zijn twee seizoenen durende gastrol in Weeds en behalve de enkeling die de twee delen Che hebben gezien zal vrijwel niemand bekend zijn met zijn filmoeuvre. Daarnaast was hij ook niet genomineerd bij de SAG’s, Globes of Bafta’s.

FUN FACT: Demian Bichir heeft in zijn carrière één prijs gewonnen: Beste Bichir in een Film bij de MTV Movie Awards Mexico (serieus). Voor de feitjesvreters: deze prestigieuze prijs won hij van Bruno Bichir, Odiseo Bichir en zichzelf. Bruno en Odiseo zijn overigens zijn broers.

BIJROL

PlummerGrootste kanshebber: Christopher Plummer. Iedere prijs die er te winnen valt heeft meneer Plummer gewonnen. Zelfs de MTV Movie Award Mexico voor beste Bichir in een bijrol ging dit jaar naar de 82-jarige Christopher.

MaxPas op voor: Max von Sydow. De stemmers bij de Academy zijn oud; die hebben een klok horen luiden over een 82-jarige acteur en ook iets opgevangen over een man die de hele film niet praat. Er kunnen dus best wat abusievelijke stemmen naar de Zweed Von Sydow gaan.

Jonah-HillNo Way José Hoebee: Shalalalalala… Jonah Hill is én te jong (zeker dit jaar) voor een Oscar én eigenlijk gewoon niet goed genoeg. Hij doet het prima in puberale komedies en in het serieuze Moneyball is hij ook zeker wel te hachelen. Maar hij moet wel eerst iets meer acteerspierballen tonen voor hij een naakte gouden man in zijn armen mag sluiten.

FUN FACT: Oude knarren Christopher Plummer en Max von Sydow zijn geboren in het jaar dat de Oscars voor het eerst werden uitgereikt. Op chronologische volgorde:

geboorte Von Sydow – 10 april 1929
uitreiking eerste Academy Awards – 16 mei 1929
geboorte Plummer – 13 december 1929

SEXY OSCAR

Na diverse publieksonderzoeken, langdurig beraad van de vakjury en meerdere stemrondes van professionals, publiek en andersoortige kenners ben ik gekomen tot de top drie mooiste, meest sexy, aantrekkelijkste, leukste en opwindendste mannen en vrouwen uit de Oscargenomineerde films. Het spreekt voor zich dat Sissy Spacek en Nick Nolte vanwege hun exceptionele schoonheid buiten de competitie vielen…

Vrouwen

Bryce Dallas Howard – The Help

Mélanie Laurent – Beginners

Emily Mortimer – Hugo

sexy

Mannen

Eddie Redmayne – My Week With Marilyn

James Franco – The Rise of the Planet of the Apes

Aaron Johnson – Albert Nobbs

22 februari 2012

GENOMINEERDEN: DE ACTRICES

Gisteren waren de mannen, vandaag zijn de vrouwen aan de beurt: wie maakt de meeste kans? Wie niet? Waarom? En belangrijker nog: wie heeft er zeepsop in de pruimenpap gedaan?

HOOFDROL

Viola_Davis

Grootste kanshebber: Bij de vrouwen ontlopen de grote kanshebbers elkaar niet veel. Meryl Streep won de Golden Globe (drama) en de Bafta, maar Viola Davis ging naar huis met de SAG en die laatste prijs komt – zij het nipt – vaker overeen met de uiteindelijke Oscarwinnaar.

Michelle-Williams-2011-Golden-Globes

Pas op voor: Michelle Williams. Zij won de Golden Globe in de categorie komedie/musical (WAT?! Ja. Maar… Ja.) dat maakt haar ook een klein beetje een kanshebber, hoewel met Streep en Davis aan je zijde je eigenlijk niet van een kans mag spreken.

glenn-close

No Way José: Glenn Close. Ondanks het feit dat dit haar zesde (!) nominatie is en ze er nog nooit een heeft gewonnen is er een klein probleempje met de film Albert Nobbs; niemand heeft ‘m gezien! En om Close blind een Oscar te geven moet je het haar wel heel erg gunnen.

FUN FACT: Van alle acteercategorieën hebben de hoofdrol-dames gezamenlijk de meeste nominaties tot nu toe. Alleen Rooney Mara heeft tot op heden geen nominatie gehad. Viola Davis was eerder genomineerd voor Doubt, zoals gezegd is het voor Glenn Close nummer zes, Michelle Williams is de afgelopen zes jaar drie keer genomineerd geweest en Meryl Streep… tja, dat weten we nu wel.

BIJROL

(null)

Grootste kanshebber:Christopher Plummer Octavia Spencer. Iedere prijs die er te winnen valt heeft meneer Plummer mevrouw Spencer gewonnen. Zelfs Alleen de MTV Movie Award Mexico voor beste Bichir in een bijrol ging dit jaar naar de 82-jarige Christopher.

Jessica Chastain

Pas op voor: Het grootste gevaar loert altijd in je directe omgeving; Jessica Chastain is ook genomineerd voor een rol in The Help en daarnaast speelde zij – volgens velen – nóg beter in The Tree of Life.

melissa-mccarthy-getty-small

No Way José: Melissa McCarthy. Laten we eerlijk zijn; voor poepen in een wasbak is een nominatie al mooi genoeg.

FUN FACT: Bérénice Bejo, de – hoe je het ook wendt of keert – HOOFDROLspeelster van The Artist is getrouwd met Michel Hazanavinizuwisinawiz, de regisseur van diezelfde film.

OSCARMISSERS

In vroeger tijden begon je ieder opstel of werkstuk met “in vroeger tijden”…

Dat gezegd hebbende zijn er nog wel wat dingen die ik kwijt wil, Oscars! Om te beginnen; waarom zien jullie er zo prettig om vast te houden uit? Wat is dat? Is het mijn onderbewuste wens om er ooit eentje van jullie te winnen of is het mijn oog voor jullie perfect gladde en lange ontwerp?

Maar dan ben ik er nog niet hoor! Er is ook nog een grote portie teleurstelling in jullie! Nou ja, grote portie. Een portie ter grootte van een voorgerecht. Een amuse liever.

50/50

50-50-posterIk geloof graag dat een nominatie voor deze film een kwestie van kiezen was. Een dubbeltje op zijn kant. Voor hetzelfde geld waren er elf nominaties uitgerold. Het kon alle kanten op. Het kon bij de Academy vriezen of dooien. Ze stonden nog in dubio, maar uiteindelijk staakten de stemmen.

Genoeg lol, want dit is helemaal geen kwestie waarom gelachen mag worden! 50/50 had minimaal twee nominaties moeten krijgen; beste mannelijke hoofdrol en beste originele script. En wellicht een nominatie beste mannelijke en vrouwelijke bijrol én voor beste film:

Beste mannelijke hoofdrol
Joseph Gordon-Levitt ipv Brad Pitt

Ik heb Demián Bichir in A Better Life nog niet gezien, dus tot nu toe vind ik Pitt van de genomineerden de minst opzienbarende prestatie neerzetten.

Beste originele scenario
50/50 ipv Bridesmaids

Hartstikke leuk voor de dames van Bridesmaids, die nominaties. Maar de enige reden dat dit als een gedurfd en “goed” scenario wordt gezien is omdat het een keer vrouwen zijn die mannen grappen brengen. Ontzettend grappige film, maar niet meer dan dat.

Beste film
50/50

Er zijn maar negen genomineerde films dit jaar, met een maximum van tien had-ie er dus gewoon bij gekund! Of in plaats van War Horse. Ja, dat lijkt me beter; in plaats van War Horse.

Beste mannelijke bijrol
Seth Rogen ipv Jonah Hill

Hoewel. “in plaats van”… ik leef nog steeds in de veronderstelling dat dit dezelfde olijke dikkerd is.

Beste vrouwelijke bijrol
Anjelica Huston ipv Melissa McCarthy

Zie mijn motivatie bij scenario…

Senna

senna-2Nu ga ik me toch even bemoeien met de categorie die ik verder links laat liggen deze Oscarweek; de documentaires. Ik weet dus niet of de vijf genomineerden goed zijn, maar ik weet wel dat Senna héél goed is. De Bafta’s eerden de docu wel (in zowel zijn eigen categorie als in de categorie montage). Dat kun je afdoen met een “het is ook een Britse productie”, maar zo makkelijk kom je er niet van af. Senna is – voor F1-fans en niet-fans – een indrukwekkende documentaire over één van de grootste Braziliaanse sportmannen allertijden.

War Horse

war-horse-movie-image-jeremy-irvine-01Ik ben sowieso geen enorme Spielberg-fan (maar dat is meer te wijten aan mijn hipster-achtige – bah, ik haat mezelf – neiging om dwars te liggen), maar dit was toch echt een draak! Toch? Niet? Ben ik zó hipster – bah, ik haat mezelf – aan het worden dat ik er zelf in ga geloven?

Hoe dan ook, op dit moment zegt de hipster – bah, ik haat mezelf – in mij dat iedere nominatie voor War Horse er één teveel is.

23 februari 2012

PERSOONLIJKE FAVORIETEN

Als de Oscars mij dit jaar één ding hebben doen herinneren dan is het hoe mooi – nee, nog viezer; hoe magisch – film kan zijn. Als ik heel sentimenteel ga doen zou ik zelfs kunnen zeggen dat ze me opnieuw van films hebben doen houden, maar laten we dat maar niet doen.

Natuurlijk zitten er draken als Transformers, War Horse of The Iron Lady tussen, of persoonlijke teleurstellingen (Drive of The Descendants), maar die verloren uurtjes vergeet je weer na die ene scène die een brede glimlach op je gezicht tovert, je maag doet omdraaien of de tranen doet opwellen. Zoals je de anderhalf uur durende wachtrij vergeet na het achtbaanritje.

The Muppets die na enkele decennia samen opnieuw The Rainbow Connection zingen, Bérénice Bejo die met een jas danst, de magische sfeer van Hugo of de ontroerende ontknoping van Extremely Loud… dát zijn momenten die je bij blijven en die er voor zorgen dat je films blijft kijken. Op zoek naar dat ene shot of die ene scène.

Vandaag is het dan ook tijd voor lijstjes. Uitsluitend positieve lijstjes!

Beste Film

Gedurende het kijken van alle films heb ik cijfers gegeven, dit zijn de films die van mij de hoogste cijfers hebben gekregen: The Muppets (9) – Hugo (9-) – The Artist (8,5) – Rise of the Planet of the Apes (8,3) – Extremely Loud & Incredibly Close (8,2)

Beste Titel

1. Extremely Loud and Incredibly Close
Toen ik deze titel in de boekwinkel zag vond ik hem al prachtig (niet genoeg om ook gelijk het boek te kopen en te gaan lezen, maar dat terzijde).

2. Drive
Kort. Krachtig. En in alle betekenissen van het woord van toepassing.

3. Tinker Tailor Soldier Spy
Ik kende het kinderrijmpje niet (zoals bijna alle Nederlanders kan ik mij zo voorstellen), dus dat maakte de titel extra mysterieus.

Leukste Bijpersonages

300px-Scooter21. Scooter – The Muppets
Scooter is al van jongs af aan mijn aller- aller- allerfavorietste Muppet van de heeeeele wereld! Zelfs zo erg dat ik ooit mijn konijn naar hem heb vernoemd en een – hoe nerderig – actionfigure van hem heb. Ik kan me geloof ik wel vereenzelvigen met de oranje, bebrilde pop; alles onder controle willen houden terwijl de boel om je heen in elkaar stort, maar da’s wel heel erg gepsychologiseerd.

2. De ooooh-kat – Puss in Boots
Daar is-ie weer! In mijn eentje hardop zitten lachen, iedere keer als ik het zie. Vooruit; nog één keer dan!

3. De Mariachi band – Rango

Simpele rekensom; mariachi band (altijd leuk) + uiltjes (altijd leuk) = tranen in de ogen.

rango_mariachi_Brian_Y

Mooiste Posters

NB: Nogmaals; ik heb dit jaar niet de documentaires gekeken, evenals de niet-Engelstalige films en van wat overblijft moet ik op dit moment (21 februari, ‘s avonds) nog de volgende films zien:

A Better Life
Anonymous
Jane Eyre
Real Steel
The Adventures of Tintin
The Tree of Life
W.E.
Warrior
A Separation (die ook voor scenario is genomineerd, vandaar dat deze niet-Engelstalige film nog wel op mijn lijstje staat)

Uit de overige 28 films zijn de lijstjes samengesteld. In het geval van GROTE veranderingen na het zien van één van bovenstaande films zal er een update volgen.

24 februari 2012

OSCAR STATISTIEKEN 1

Ieder jaar het favoriete onderdeel van de Oscarweek. Droge cijfers, crappy photoshop, onzinnige feiten en niet academisch onderbouwde conclusies; what’s not to like?!

De genomineerde acteurs

leeftijdDe twintig genomineerde acteurs variëren qua leeftijd van 26 tot 82.

De gemiddelde leeftijd van de Mannelijke Bijrol-acteurs is het hoogst met een dikke 62 jaar. De dames in diezelfde categorie zijn het jongst; 39.

Hoofdrolspelers zijn gemiddeld bijna 47 jaar.

geboorteMaar liefst twaalf van de twintig acteurs zijn geboren in de US of A, samen met Canadees Christopher Plummer maakt dit Noord-Amerika de winnaar.

Europa komt op de tweede plaats met 5 acteurs, waarvan 2 uit Engeland, 1 uit Noord-Ierland, eenZweed en een Fransman.

Voor de stand tellen we Mexico bij Zuid-Amerika, zodat dit continent met twee acteurs (de ander uit Argentinië) op de derde plaats eindigt.

side_oscarGezamenlijk hebben de acteurs – zonder die van dit jaar mee te tellen – 40 Oscarnominaties gehad.

40% daarvan komt op naam van Mevrouw Streep.

Slechts 3 van de 40 nominatie werden verzilverd.

66% daarvan komt op naam van Mevrouw Streep.

Vooral bij de Vrouwelijke Bijrollen zitten veel groentjes; alleenJanet McTeer kreeg al eerder een nominatie. Niemand van de dames heeft (NOG!) gewonnen.

25 februari 2012

DE HOLLAND CONNECTIE

Chauvinistisch als de mens kan zijn is het natuurlijk altijd leuk om te kijken wat de link is tussen Nederland en de Oscars van dit jaar. Onze eigen inzending (Sonny Boy; niet gezien, twijfel nog. Ben fan van Ricky Koole maar vond het een weerzinwekkend slecht boek) heeft het niet gehaald; onze Zuiderburen wel. En daar zit ook Frank Lammers in, dus toch een beetje van ons.

Ook Robert de Hoog heeft meegewerkt aan een Oscarkandidaat; hij speelde een klein rolletje in War Horse. Maar helaas is hij er uitgeknipt. Een stuk beter ging het met de rol van Yorick van Wageningen in The Girl With the Dragon Tattoo; die was zo groot en belangrijk dat hij er niet uitgeknipt kon worden. En dan mocht hij ook nog eens een van de meest gruwelijke personages van dit jaar spelen. In één van de meest gruwelijke scènes.

Verder waren er dit jaar behoorlijk weinig connecties met het Nederlandsche. Natuurlijk waren er de nasynchronisaties van de animatiefilms, omdat ik als kind al geobsedeerd (ja!) was van Nederlandse stemmencasts, hier een kleine wie-synchroniseerde-wie van het afgelopen jaar:

A Cat in Paris
Deze had een Vlaamse nasynchronisatie, maar de Nederlanders Rick de Leeuw (hoewel we die natuurlijk officieel geruild hebben voor Bart Peeters met België) en Willeke “die heeft wel ervaring met Oscars” van Ammelrooy.

Kung Fu Panda 2
Wederom mocht Edwin Evers in de huid van Jack Black’s Po kruipen. Po met een hoofdletter dus, anders zou het een heel vies beeld zijn… Een beeld wat nu alsnog is opgeroepen.

Puss in Boots
Jon van Eerd speelde Puss al in de Shrekfilms. Anna Drijver mocht het – in de Amerikaanse versie door Salma Hayek gespeelde – nieuwe poesje van een Nederlandsche stem voorzien.

Rango
Onze eigen Johnny Depp is natuurlijk Tygo “Hallo, ik ben Schimpie” Gernandt. En waar ik onze eigen Johnny Depp zei bedoelde ik onze eigen Stephen Baldwin. Georgina Verbaan deed de vrouwelijke hoofdrol. Nu ik er over nadenk… eigenlijk raar dat er überhaupt een Nederlandse versie was voor deze behoorlijk volwassen animatie.

Rio
Musicalsterren zijn behoorlijk geliefd voor nasynchronisaties (Pia Douwes was Pocahontas, Joke de Kruijf en Henk Poort waren Belle en Gaston, Stanley Burleson zat in Mulan en De Prinses en de Kikker, om maar een paar voorbeelden uit de mouw te schudden) dus is de keuze voor Jamai (Loman, dat is zijn achternaam) en Kim(-Lian, dat is haar voornaam) van der Meij niet heel raar.

Kuifje
Noem het meest komische duo van Nederland!
Johnny en Rijk? De Mounties? Andre en Frans? Snip en Snap? Acda en de Munnik? Waardenberg en de Jong? Peppie en Kokkie? Van Vleuten en Van Muiswinkel? Plien en Bianca? Mini en Maxi? De mannen van Koefnoen? Draadstaal? Pauw en Witteman? Lebbis en Jansen?

Nee; Veldhuis en Kemper natuurlijk! Die doen dus Jansen en Jansen… lachen!

De Muppets
Onze vilten vrienden kregen een behoorlijke sterrencast van de Nederlandse regisseur. Youp van ‘t Hek, Jamai (daarisieweer!), Armin van Buuren, Joop Braakhekke en Charly Luske. Gelukkig deed Wim T. Schippers gewoon ouderwets Kermit de Kikker.

FUN FACT: Tot slot toch nog een mooie Holland Connectie; wat weinig mensen weten is dat de film Margin Call lichtjes gebaseerd is op het leven van Margje Bel, de Zuid-Bevelandse bakkersvrouw die in het jaar 1874 per ongeluk de Jodenkoek uitvond door een keppeltje in een standaard zandkoekjesbeslag te laten vallen.

26 februari 2012

OSCARS 2013–EEN WILDE GOK

Vrijwel niemand had een jaar geleden nog maar gehoord van The Artist (er valt ook weinig te horen in een stomme film… paddaboemsj!), dus een jaar van tevoren gaan voorspellen wie er in 2013 Oscars gaan winnen is wel heel erg debiel, dom, onverantwoord en niet goed voor je geloofwaardigheid als “filmkenner”…

Hier mijn voorspellingen.

Les Miserables

les_miserables_posterEén van de meest succesvolle musicals ooit, een klassiek boek (dat overigens al veel vaker is verfilmd, maar dan zonder zingende zwervers en dansen op de barricades) en met vier keer zoveel ellende als in een gemiddelde Oscarwinnaar.

Les Miz (zoals de échte musicalfans – zeg maar de mensen die Joop mogen zeggen tegen meneer Van den Ende – het stuk graag noemen) mag rekenen op een buitengewoon Oscarvriendelijke cast:

Hugh Jackman (voormalig Oscarhost)
Anne Hathaway (host en genomineerde)
Russell Crowe (Oscarwinnaar)
Helena Bonham Carter (tweevoudig genomineerde)
Sacha Baron Cohen (genomineerde)
en toekomstige genomineerden/winnaars Eddie Redmayne en Amanda Seyfried.

En dat alles onder regie van Oscarwinnaar Tom Hooper,

Net als met J. Edgar een jaar geleden: kan bijna niet mis gaan, toch?

Joseph Gordon-Levitt

joseph_gordon_levittEén van de betere acteurs van dit moment, misschien wel één van de beste, wellicht dé beste. En hij is hot in Hollywood op dit moment. Komend jaar is hij onder andere te zien in

de nieuwe Tarantino (Django Unchained)
het vervolg op het beste vervolg allertijden
(The Dark Knight Rises)
Steven Spielbergs biopic over Abraham Lincoln

Reken er trouwens maar op dat de drie genoemde films zelf ook wel eens grote kanshebbers zullen gaan worden.

The Great Gatsby

greatgatsbyWat moet Leonardo DiCaprio afgelopen prijzenseizoen hebben gebaald… J. Edgar kreeg – terecht – niet bijster goede recensies, maar dat weerhield Meryl Streep er ook niet van om prijzen te winnen. Toch moest Leo genoegen nemen met enkel een Golden Globe nominatie.

Wellicht kan zijn Romeo + Juliet regisseur Baz Luhrmann hem naar zijn eerste Oscar regisseren in de verfilming van een in Amerika zeer geliefd boek. Op papier zitten er ook nominaties in voor Luhrman zelf, Carey Mulligan en Tobey Maguire.

Terrence Malick

terrence-malick-imageEr was een tijd dat Terrence Malick één film in de vijftien jaar maakte. Dat leverde hem tot nu toe geen Oscar op (of hij moet totaal uit het niets dit jaar gaan winnen), dus heeft hij zijn tactiek veranderd; in 2012 staan er twee films in de planning en in 2013 nog eens twee. Wat komend jaar betreft zet ik mijn Oscargeld in op zijn nog titelloze project met rollen voor onder andere Rachel Weisz, Jessica Chastain, Michael Sheen, Javier Bardem en Rachel McAdams.

Life of Pi

Of is het te snel na Slumdog Millionaire voor een winnaar met een voornamelijk Indiaase cast? En Tobey Maguire.

—————————————————————————————————————

Weet je wat? Laat ik gewoon echt gek doen en een lijstje winnaars voorspellen, zodat ik daar volgend jaar op af te rekenen ben…

Oscars 2013

Beste Film: Les Miserables

Beste Regisseur: Terrence Malick

Beste Acteur (hoofdrol): Leonardo DiCaprio

Beste Actrice (hoofdrol): Carey Mulligan

Beste Acteur (bijrol): Russel Crowe

Beste Actrice (bijrol): Anne Hathaway

DE VOORSPELLINGEN

Omdat ik graag publiekelijk op mijn muil ga; hier mijn lijst van voorspellingen dit jaar…

Beste Film
The Artist

Beste Film (Animatie)
Rango

Beste Film (Niet-Engelstalig)
A Separation

Beste Acteur (hoofdrol)
Jean Dujardin – The Artist

Beste Actrice (hoofdrol)
Viola Davis – The Help

Beste Acteur (bijrol)
Christopher Plummer – Beginners

Beste Actrice (bijrol)
Octavia Spencer – The Help

side_oscar

Beste Regisseur
Michel Hazanavicius – The Artist

Beste Scenario (Original)
Midnight in Paris

Beste Scenario (Adapted)
The Descendants

side_oscar

Beste Visuele Effecten
Hugo

Beste Cinematografie
The Artist

Beste Montage
The Artist

Beste Art-Direction
The Artist

side_oscar

Beste Make-Up
The Iron Lady

Beste Kostuums
The Artist

Beste Score
The Artist

Beste Lied
”Real in Rio” – Rio

Beste Sound-Mixing
Hugo

Beste Sound-Editing
Hugo

side_oscar

Beste Documentaire (lang)
If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front

Beste Documentaire (kort)
The Tsunami and the Cherry Blossom

Beste Animatie (kort)
A Morning Stroll

Beste Film (kort)
Time Freak

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s